2. HKE Tenyészszemle, Klubkiállítás és Klubnap Szatymazon 2021.09.05

Megtartottuk 2021.09.05. vasárnap 2. Tenyészszemle, Klubkiállítás és Klubnap egységesített rendezvényünket Szatymazon. A megnyitón tartott rövid beszédben ismertettük a megjelentekkel a helyi rendtartást, a szakmai szabályzatokat és a rendezvény alapgondolatiságát, amely szerint a bírálatok elkövetkeznek. Ennek alapján a HKE tenyésztői által meghatározott célirányok kerültek a bírálatok fókuszába. Nevezetesen a wesen és a kuvasz feje típusossága. Ebben az időszakban a kuvaszok vedlettek, ezért külön jeleztük, hogy a bírálatoknál a szőrminőséget érintőleg tárgyaljuk, de nem játszik az döntő szerepet ezúttal a döntéseknél. A bírálatokat az ETSZ pályázatunkban jóváhagyott szakmai személyeken (Dr. Krajcsovics László, Dr Szűcs Ágota és Hajnal Gyöngyi) kívül, Obrad Đokić HKE Tanácsadó Testület tagja, mindemellett 40 éves tenyésztői múlttal rendelkező pásztorkutyatenyésztő, kinológus, FCI jellem-, küllem-, munkabíró végezte el. Tolmácsolt szerb nyelvről, Bazsó Mihály a Kangal Klub Hungary tenyésztőszervezet elnöke. A segédletet Fűri Ákos a HKE Ormándi-munkacsoport tagja végezte. Ezek ismertetése után ars poetica-ként mondtuk azt a gondolatot, hogy

"Tudjuk már, hogy a fajta milyen nehézségekkel küzd. Ezért a cél nem az, hogy megtudjuk, hogy mit nem tudnak a kuvaszok. Sokkal inkább az, hogy megtudjuk, hogy mi az amit tudnak."

Ezzel indítottuk el a szakmai rendezvényt, amely esetében figyeltünk arra, hogy a pandémiás időszak miatt a kutyák nem tudtak elég szocializációs helyzetben edződni. Illetve arra, hogy kevés az idei lehetőség, amelyet a HKE tud biztosítani tagjainak. Éppen ezért a kiállítási osztályok korhatárának szabadabb értelmezésével is segíteni kívántunk a nevezetteket.
Előzetesen a vártnál nagyobb számú nevezés érkezett, amely szám a helyszínen tovább duzzadt, mert a helyszíni nevezés lehetőségével éltek páran. Összesen 45 nevezést adtak le. Így 12 tenyészszemle és 21 kiállítási bírálati papírt állítottunk ki. Alternatív képességfelmérési elemek teljesítéséről pedig 12 kutya részére készültek el oklevelek. Ezen a napon az alternatívok közül kettő volt elérhető: állattolerancia (át) és öv munka francia bundával tesztelve-területőrzés (öv). Több kiemelkedő teljesítmény született ezekben, az alapvetően jónak mondható(!) mezőnyben: Bácskai-Betyár Mesés (öv), Nádas-Kincse Íjász(át), Borza-Parti Őrség Zita (öv), Gyöngyös- Szelek Atas (öv), Védelmező-Északi Kedves Adalhy (öv és át) és Gyöngyös-Szelek Décse (öv) kimagasló teljesítményt nyújtottak, azaz az alap 100 ponton felül gyűjtöttek még plusz pontokat. De a többiek is remekül helytálltak.

A tenyészszemlén minden nevezett kutya kiérdemelte a tenyészthető minősítést, amely külön öröm.
A kiállítási részben minor puppy osztályban 2 kan, 1 szuka; puppyban 1 szuka; 2 junior kan és 2 junior szuka, növendék nem volt, nyílt szukában 5 versenyző és nyílt kanban 6 versenyző, amíg champion kanban 1 nevező és veterán kanban is 1 nevező volt.


Fajtagyőztes/BOB

Bácskai-Betyár Mesés

szuka; 2017.04.28.
Lóránd Julián

s: Bácskai-Betyár Konok
d: Jámborházi-Kedves Kökény

indoklás: A győztes kutya a rendezvény alapgondolatát megtestesítő, arányos, jó anatómiai felépítésű, magas termetű, jó pigmentű, kiváló wesennel rendelkező kutya, amely mind a bírálati elemekben, mind a képességvizsgálatokon, mind pedig a tenyészszemlén összességében példaértékű képességeket mutatott fel. A Bácskai-Betyár kennelre alapvetően jellemző wesen-orientáltság pozitív példáját és a minőségi küllemre való több, mint egy évtizedes törekvést méltatjuk. Meggyőző volt számunkra a minor puppy győztes, amely kölyök utóda a győztes szukának, kiemelkedő képességeket látványosan és a jelenlévő közönség hangos elismerésétől kísérten mutatott.


A győztessel ellenkező nemű legjobb kutya/BOS

Gyöngyös-Szelek Atas

2018.06.10.
Hajnal Gyöngyi

s: Menyünk Gecse
d: Edelény-Kerti SzendeGRATULÁLUNK MINDEN NEVEZETT KUTYÁNAK AZ ELÉRT EREDMÉNYEIHEZ!


(Az ETSZ pályázatunkban jóváhagyott kiállítási dokumentáció és annak függelékei tartalmai okán kiadható volt mind a CAC, mind pedig a CACIB cím. Utóbbi nyilvánvaló előfeltétele a nemzetközi bírálói testület munkája a rendezvényen és nemzetközi nevezési lehetőség biztosítása is. Ezek a címek más, ETSZ-ek által elfogadott hasonló címekkel egyenértékűek és annak fogadandóak el.)


Az Obrad Đokić workshop a pásztorkutyás anatómia és funkció összefüggései köré rendeződött, amely igen lendületesre sikeredett és, amely számos vitát eredményezett az előadó és közönsége között. Az előadó preparált csontokkal élőben illusztrálta mondandóját és sok-sok vetített ábrával elevenítette fel azokat az anatómiai tévhiteket, amelyek gyakoriak pásztorkutyás körökben. Mutatott alternatívát is ezekkel szemben és a gyakorlati hasznukat is megmagyarázta. 17 oklevelet állítottunk ki a workshopról.

Mindenkinek köszönjük az érdeklődést, a nevezéseket! Sikeres napunk volt. A kutyákkal összesen 38 fő érkezett és lépett be a rendezvényre.
Annak örültem, hogy olyanok is eljöttek, akik még nem tartanak kuvaszt, csak jelentkeztek Egyesületünk ET Programjában kölyökért és olyanok is, akik most szeretnének tenyésztőként kuvasszal is foglalkozni a jövőben. Mindannyian tanulni jöttek. Ez fontos, mert ezek az alkalmak elsődlegesen azért vannak, hogy tanulhassunk egymástól.

Mindenkit várunk szeretettel Kecskeméten e héten vasárnap, 2021.09.12-én 10:00-tól hasonló rendezvényünkre!

6000 Kecskemét, Méntelek tanya 8.

Tehát ismét tenyészszemle, klubkiállítás és alternatív képességfelmérések. Utóbbiból várhatóan az öv francia bundával és a feromon teszt elérhető lesz. Lehet nevezni és érdeklődőket is fogadunk: az iroda@hunnirakuvasz.org címre küldjétek a nevezéseket, vagy Bednárik Jánosnak, illetve Hajnal Gyöngyinek is lehet direktben Messengeren.

Ne feledjétek! Nem az a lényeg, amit nem tud a kutyátok, hanem az, amit tud, amiért értékes! Találkozunk most vasárnap. 🙂
A lenti fotókat köszönjük Kohuth Nikinek.