Nyílt nap és közgyűlés a Hunnia Kuvasz Egyesületnél

Rövid beszámoló

  2019.03.30-án, szombaton megtartottuk nyílt napunkat és közgyűlésünket. Köszönetét fejezi ki az Elnökség azoknak, akik el tudtak szakadni a családtól, a gazdaságtól és eljöttek. Az Elnökség teljes létszámban jelen volt, így találkozhattunk, megbeszélhettük dolgainkat. A rendezvény sikerét jobban nem is mutathatná, hogy este már a teremzárás vitte haza végül a legkitartóbb beszélgető csoportot.

  Három szakmai meghívottunk volt, akik meg is tisztelték az alkalmat. Dr. Kovács András, Hódosi József FCI nemzetközi küllem- és jellembíró urak és Ági Héjja a Kuvasz Club of America elnökasszonya, szintén küllem- és jellembíró. Köszönjük nekik, hogy támogattak jelenlétükkel bennünket, megosztották véleményeiket! Az Elnökség néhány bejelentéssel készült a szombati rendezvényre. Ezek röviden az alábbiak:- A HKE Tenyésztői programot készített. Az egyesületen belüli tenyésztés magas színvonalú szakmaiságának elérése érdekében a HKE elnöksége a tenyésztés vezetésére az Állatorvostudományi Egyetemet és annak Állattenyésztési tanszékét kereste meg, kérte fel. A felkérés elfogadásra került. Sótonyi rektor úr által megbízott személy/ek fogják e feladatot ellátni a HKE részére.
Pontosítások jelenleg egyeztetés alatt.

  Egyesületünk tenyésztési stratégiája egyben kutatási program is lesz, amelyben az Egyetem kutatói és tenyésztőink, illetve egyéb szakemberek együttesen dolgoznak majd a kuvasz fajta minőségi megújítása érdekében. A cél, hogy modern családi, használati kutyát adhassunk az emberek kezébe. Erre a programunkra a finanszírozás elérhető. A várható programidő 5-10 év első fázisban. Önkéntes részvétel alapján csatlakozhat a jelentkező tenyésztő a programhoz. Részleteket a konkrét induláskor mondunk.

  A Hunnia Card már bevezetett, személyre szabott kedvezményrendszerhez az év második felétől csatlakozik a Hunnia Kuvasz Card. Ez a kuvaszaink számára, a chipjeikkel beazonosíthatóan, kutyára szabottan ad majd alapvető állatorvosi szolgáltatásokra egy keretösszegen belül teljes körű finanszírozást évente megújuló formában. A konkrét összegre vonatkozóan kb 30.000.-/év/kuvasz értékben tervezünk. Ennyit teszünk egy-egy kutya kártyájára egy évben a HKE erre a célra elkülönített forrásából. Ha a kutyát eladjátok, akkor a kártya megy vele. A kezelt kutya chipszáma kell egyezzen a kártyán nyilvántartottal. Tehát a kutya személyes kártyájáról beszélünk. A Magyar Állatorvosi Kamara és magán támogatóink segítségével valósítjuk meg a programot. Úgy gondolkodtunk, hogy az éves alap szükségeseket fedezze a kutyára vonatkoztatva. Nyilván, aki szeretne bármit ezen felül, azt maga szervezi és bonyolítja. A Hunnia Kuvasz Card elfogadói azon állatorvosok lesznek, akik ezt vállalják.

  2019 októberében Leányfalun, közvetlen a Duna partján elhelyezkedő rendezvényhelyszínen egy több napos tábort szervezünk, amelynek ideje alatt elméleti és gyakorlati segítséget kapnak a lehető legmagasabb szintű tenyésztői és tartói működésükhöz a résztvevők. HKE tagoknak ingyenes lesz. Külsős jelentkezőknek térítéses. Nagyon izgalmas kreatív, kutyás programnak ígérkezik. Családot is lehet hozni. A környezet tényleg festői, a Dunakanyar páratlan.

  A HKE programjaiban számít a regisztrált és nem regisztrált állományra egyaránt, de különböző mértékben.
A rendezvényen előadást tartott Molnár Zsolt etnoökológus, az MTA doktora, aki sodró lendületű előadást tartott a pásztorok hagyományos műveltsége és a pásztorkutyák által biztosított természeti szolgáltatások témakörében. Nagyszerű beszélgetés kerekedett az előadásból, ahol szinte mindenki megszólalt. Jó volt látni, hallani, hogy együtt működtünk, gondolkoztunk. Egy vezérgondolatot emelnék ki, amit Zsolt az előadása elejére szignált. “Ne arra figyeljetek, amit mondok, hanem arra, hogy mit okoz bennetek az, amit mondok!” Pártoló tagunkként átvette tőlünk Hunnia Card-ját és tagsági igazolványát és megbeszéltük, hogy amint lehet folytatjuk az előadássorozatát.
Többen kérdeztétek előzetesen, hogy visszanézhető lesz-e. Zsolt kérésére nem lesz az. Nem is vehettük fel. Azt szeretné, ha mindenki, akit érdekel eljönne és tényleges együttgondolkodás lenne az alkalmakból. Ebben hisz. Elmondta, hogy ez a pásztorok között is így van. Ha vele sétálsz, akkor tanulsz tőle és nem videóról. Beszámoltunk a tagságnak, hogy a HKE NEA-s pályázatot adott be év elején. Ez a civil szervezetek működését támogató állami pályázat, amelyet minden évben az alapvető működtetés finanszírozási tételeire lehet kérni. Pándi László tagtársunk megtalálta azt a szegmenst, amelyben beadhattuk a magunk elképzellseit támogatásért. Ezeket a pályázatokat a Bethlen Gábor kollégium gondozza. Az online feltölthető pályázatot a rendszer befogadta és túl is jutott ezen felül az első pályázati körön amelyről szóló értesítést írásban megküldték a HKE részére. Az utolsó döntési kör határozatára várunk. Összesen itt 2.2 MFt értékben pályáztunk. Eredményhirdetés nyár elejére várható.

  Köszönet a sütikért és az egyéb előkészületekért dolgos tagjainknak! Kis Anna Mária, Komáromi Ágnes és Bednárik János nevét kell itt megemlíteni. A roll-up tervezésénél még rajtuk kívül közreműködött Jánosi Zsolt is. Nagyon szépen sikeredett! Hálás köszönet. A termet és a felszerelést civil partnereink támogatásként biztosították, így ingyenesen juthattunk hozzá. Szervezte és bonyolította Czene Attila, alelnökünk. Nekik is köszönjük szépen!

  Kommünikét adtunk ki, hogy informáljuk az érdeklődő közönséget a kuvasz populációjának nem megnyugtató helyzetéről, felhasználva a nyilvános adatokat. A hír bejárta a hazai sajtót és a határontúli hírportálokat is. Első hullámban 23 portál hozta le hírként, később még sokkal több. Ahogyan ez lenni szokott itt-ott a sajtóban, a drámai hang élesebbre sikeredett, habár nem teljesen alap nélküli. Nem túlzás azt állítani, hogy az egész ország a kuvaszról beszél és jut eszébe, hogy van ilyen kutyafajta is és hosszú idő óta nem a negatív emlékek, hanem az egyéni önkéntes kiállás dominál. Reméljük, hogy sikerül leszámolni végleg a kuvaszt érő negatív társadalmi hozzáállással és az pozitívba forgatható lesz. A visszajelzések, amelyek hozzánk érkeznek három dologról tanúskodnak:
- Az emberek érdeklődni kezdtek a fajta iránt.
- Felelősséget kezdenek érezni azért, hogy ők maguk is tegyenek érte, foglalkozzanak vele, ha csak gondolatban is.
- Saját életükben nyilvánvaló értékeken kívül társadalmi értékek fontossága irányában is tovább nyíltak.

A sajtó érdeklődésére az Elnökség nyilatkozatokat csak az elnök, illetve a társadalmi kapcsolatokért felelős alelnök személyén keresztül kommunikál az ügyben és olyan sajtómunkatársak együttműködését igyekszik elfogadni, akik az össztársadalmi jellegét a kuvasz kérdésének megtartják. Kifejezetten igyekszünk bármilyen pártoskodásba, vagy egyéb megosztásba NEM belefolyni.

A kuvasz kérdése civil kérdés és nem a politika eszköze.

Szatymaz, 2019.04.02.                            Elnökség