Üdvözöljük

A kinológia a kutyafélék fejlődéstörténetével, a kutya anatómiájával, a fajták kialakulásával és viselkedésével foglalkozó tudomány. Genetikai elemzéssel tudományos megállapítást nyert, hogy a kutya háziasítása már 27-40 ezer évvel ezelőtt elkezdődhetett. Napjainkban a kutyatartás többnyire hobbi jellegűvé vált és jellemzően a kutya társ-szerepe került előtérbe. Mindamellett megtartva a társadalmi és gazdasági igényt a munkafeladatok ellátására való képesség irányában is. A Hunnia Kuvasz Egyesület keretein belüli felelősségteljes fajtatenyésztés célja, hogy szakszerű tenyésztői és állattartói magatartás mellett biztosítsa az egészséges (genetikai, fizikai, mentális), adott fajtajelleggel rendelkező ebállomány kialakítását. Egyesületünk, a Hunnia Kuvasz Egyesület (HKE) a kuvasz magyar kutyafajta megújításáért, új tenyésztői és tartói szemléletmód kialakításáért és ebből következően az elmúlt évtizedben tragikusan lecsökkent egyedlétszám megnöveléséért, a fajtán belüli biológiai sokszínűség helyreállításáért dolgozik. Széleskörű társadalmi és tudományos konzultációt alakítunk ki. Tudományos tanácsadók és testületek, gazdasági szereplők segítségét vesszük igénybe. A fajtát a maga értékeit megtartó, népszerűsítő, kulturális értékeire alapvetően építő stratégiánkkal képviseljük és gondoljuk újra a szakmai programokat, a tenyésztést. Fontosnak ítéljük az eredeti feladatkörből eredő képességek megtartását, illetve rehabilitációját a kenneltenyésztett állomány potenciáljának hangsúlyos növelése érdekében. A HKE egyesületi formában működő közösség, amely civil szervezet lévén a magyar civil társadalom aktív része. Hasznos alkotóelem kíván lenni a társadalomépítés, a hobbi- és szabadidősport, a természet- és környezetvédelem, illetve a kiegyensúlyozott emberi élet megélésének érdekében.
A Hunnia Kuvasz Tenyésztői és Kulturális Egyesület 2018. júliusában indult, amikor eldöntöttük, hogy egy független civil szervezeti formában szükséges megjeleníteni a kuvasz újragondolásával kapcsolatos gondolatokat és elképzeléseket. Az utóbbi évtizedek eredménye, hogy igazán szép kuvaszokat tudott teremteni. Viszont ez a szépség a korábban volt tapasztalható jóság rovására ment. A Hunnia Kuvasz Egyesület alapvető célja szép és jó kuvaszokat létrehozni.
Egyesületünk modern tenyésztőszervezetként fogalmazza meg önmagát. Hiszünk abban, hogy a fejlődés alapja a tagok ismereteinek, állományának és kapcsolatainak megerősítése. Hitünk szerint a kuvasz fajta sikere eredeti karakterének helyreállításában és annak a társadalom felé való megfelelő kommunikációjában egyszerre rejlik. A típusos külsejű, erős karakterű, kiegyensúlyozott kuvasz méltóságteljes látvány, lojális társ és megbízható használati kutya.
A HKE célja a magyar ember számára ilyen kuvaszokat kínálni fel. Egyben megteremteni olyan tenyésztői és tanácsadói bázist, amely minden segítséget megadhat a kezdő kuvaszosoknak. Bízunk abban, hogy a közeli jövőben a teljes család szabadidős , aktív tevékenységként választja majd a kuvaszozást. És úgy látja, hogy egy nagy és befogadó közösség része lehet ezzel.